header

Geïnaugureerde eschatologie

In New Wine benadrukken we dat het Koninkrijk van God is gekomen in Jezus Christus en dat we er nu al van mogen proeven, maar dat het nog niet is vervuld. Klassiek gezegd: het Koninkrijk is er “reeds” en “nog niet”. Theologen noemen dit “geïnaugureerde eschatologie” (eschatologie is de leer van de eindtijd).

Er zijn ook christenen die denken dat Gods Koninkrijk nog helemaal in de toekomst ligt: het wordt pas tastbaar en zichtbaar als Jezus terugkomt (future eschatology). Anderen geloven dat we in Christus het volle heil van Gods Koninkrijk ontvangen hebben en er nu al volledig aanspraak op kunnen maken. Kort gezegd: als we nu niet genezen op gebed, of nog lijden in armoede, dan ligt dat niet aan God, want Hij wil ons hier en nu zegenen met het heil van zijn Koninkrijk (realized eschatology).

Paulus gebruikt de metafoor van een erfenis die we ontvangen als Gods kinderen. Daarvan hebben we nu al een “aanbetaling” ontvangen – dus daadwerkelijk nu vast een deel van het toekomstige heil. We mogen nu al proeven van Gods genezing, bevrijding, herstel en vrede. Tegelijk: het is voorlopig nog maar een voorschot, en de volledige erfenis laat zich nog niet claimen in het hier en nu.

‘De wereldbeschouwing van het Koninkrijk doet ons voortdurend openstaan voor tekenen en wonderen en overweldigend ingrijpen van God. Tegelijk geeft het ons geduld als dingen nog uitblijven.’ (Uit: Derek Morphew, De grote doorbraak. Ontdek het Koninkrijk)

Ronald Westerbeek