header

Retraite voor kerkleiders

Ben je voorganger en wil je groeien in leiderschap? Wil je met je kerkenraad of een team nadenken over hoe jullie als kerk missionair kunnen zijn? Ben je opzoek naar manieren om meer mensen, vanuit hun unieke gaven, in te schakelen in je gemeente? Van 21 t/m 23 november 2018 gaan we de diepte in tijdens een driedaagse retraite over 5Q, het nieuwste boek van Alan Hirsch. Rich Robinson, een van de trainers uit het team van Alan, is de hoofdspreker.

Programma Retraite

Nederlandse kerken staan onder druk. Steeds minder mensen noemen zich Christen, steeds minder mensen bezoeken een kerk en steeds minder mensen vertrouwen de kerk. Toch is er hoop. Alan Hirsch (theoloog, missioloog en creatief denker) deed onderzoek naar tijden en plaatsen waar de kerk exponentieel groeide. Hij pleit voor een andere manier van denken over de kerk: geen bolwerk maar een beweging, geen organisatie maar een organisme, niet veilig naar binnen maar vurig naar buiten. Een van de dingen waar hij passievol voor pleit is APEST (n.a.v. Ef 4:11). APEST staat voor de vijf de functies/roepingen die de kerk heeft:

  1. Apostolisch (A) – Gezonden door God om het Koninkrijk zichtbaar te maken op plekken waar het nu nog niet is.
  2. Profetisch (P) – De kerk (en de wereld) terugroepen naar het verbond met God en vooruit wijzen naar een situatie van recht en gerechtigheid.
  3. Evangelistisch (E) – Mensen deel laten krijgen aan het goede nieuws van het evangelie.
  4. Herderlijk (S) – Een krachtige gemeenschap vormen waarin mensen gevoed worden en veilig zijn.
  5. Onderwijzend (T) – Het doorgronden en overdragen van wijsheid (niet slechts kennis!) vanuit Bijbels perspectief.

Alan Hirsch ontwikkelde ook een manier om het APEST-gehalte van een gemeenschap te beoordelen en benoemen: 5Q.

Tijdens deze retraite staan APEST en 5Q centraal. We gaan jou en je team helpen om te analyseren waar jullie staan als gemeente. Aan het einde van de retraite heb je concrete tools en een plan over hoe jullie je gemeente verder kunnen ontwikkelen.

Naast het onderwijs nemen we de tijd voor aanbidding en gebed, voor stilte en reflectie. Er is een gebedsteam beschikbaar, zodat je persoonlijk gebed kunt ontvangen. De retraite is een veilige ‘oefenruimte’, waar je vertrouwd mag raken met de werkingen en gaven van de Heilige Geest in jou en door jou heen.

 

Rich Robinson is betrokken bij de 5Q-collective en geeft trainingen over discipelschap, APEST en 5Q.

Rich Robinson

Rich leidt het 5Q-collectief, de trainingspoot van 5Q. Hij werkte jaren lang in St Thomas in Sheffield (de kerk van Mike Breen) en hielp daarna allerlei kerken en kerkleiders op het gebied van discipelschap, leiderschap en missionair-kerk zijn. Naast zijn werk voor 5Q werkt hij samen met Karl Martin voor Cairn, het Schotse zusje van Nederland Zoekt. Hij weet als geen ander hoe je abstracte theorieën en modellen concreet integreert in je eigen leven en de cultuur van je kerk. Rich is getrouwd met Anna. Samen hebben ze drie kinderen.

Voor wie?

Deze retraite (i.s.m. Nederland Zoekt) is in de eerste plaats bedoeld voor predikanten, missionair pioniers, voorgangers-in-opleiding en jonge leiders. De inhoud van de retraite komt echter het beste tot zijn recht als je komt met een (klein) team. Kom daarom met (minimaal) drie mensen uit je gemeente. Dan kun je daadwerkelijk aan de slag met de dingen die je meekrijgt.

Aanmelding en kosten

Data: woensdag 21 november t/m vrijdag 23 november 2018.
Locatie: Willibrordushuis in Den Haag (let op: locatie bevindt zich in een voetgangersgebied en is dus het best bereikbaar met Openbaar Vervoer)
Kosten: €225 (inclusief overnachtingen in eigen kamer, alle maaltijden en het boek 5Q van Alan Hirsch). Echtparen betalen €325 (let op: momenteel alleen nog 1-persoonskamers beschikbaar), jonge leiders €150.

Het onderwijs van Rich Robinson is in het Engels, zonder vertaling. Mocht dit voor jou lastig zijn, laat dit dan bij aanmelding weten, dan zoeken we een oplossing.

Aanmelden kon tot 15 november en is nu helaas niet meer mogelijk.