header

‘Heel het leven!’ blijkt aanvulling op jaarthema in Hilversum

‘Het is bijzonder verfrissend om ‘zorg voor de schepping’ vanuit de theologie van het Koninkrijk te bespreken’, zegt Kaj ten Voorde van de missionaire geloofsgemeenschap Vitamine G uit Hilversum.

Hij doelt daarmee op het digitale themapakket ‘Heel het leven’ dat New Wine deze zomer lanceerde als alternatief voor de afgelaste New Wine Zomerconferentie. ‘Het sluit perfect aan op het jaarthema ‘De wereld als Gods schepping’ van de gezamenlijke PKN-gemeenten in Hilversum. Ik werd erop gewezen door enthousiaste gemeenteleden. Hierdoor is ‘Heel het leven’ in het programma van toerustingsmomenten opgenomen.’ En zo ontstond een bijbelstudiegroep van tien deelnemers uit verschillende gemeenten.
De nog altijd online staande – gratis – materialen bestaan uit onder meer videolezingen van Dave Bookless, directeur theologie van A Rocha International, een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. En verder zijn er gespreksmaterialen voor volwassenen, kinderen en tieners te downloaden via de Heel het leven! site.

Openheid en diversiteit
‘Bij dit thema vallen blijkbaar de kerkmuren weg’, stelt Kaj vast. ‘Deze aanpak behoedt ons voor eenzijdige gesprekken over hoe groen en duurzaam je moet zijn. De vraag is namelijk of en hoe Jezus Heer mag zijn over elk deel van je leven.’ En dat zit in de keuzes die je maakt, hoe je met anderen omgaat én de wetenschap dat je door de liefde van Christus je verbonden bent met anderen en met deze aarde, zegt Kaj. ‘Alles hangt samen. En dat is een boeiend gesprek tussen de verschillende generaties’.
Na de bijbelstudie en het onderlinge gesprek is er ook gelegenheid voor persoonlijke voorbede via het ministry-gebed. Kaj: ‘In de groep is de openheid voor het werk van de Geest een belangrijke basis. Dat merk je in de gesprekken, de vragen en in ons bidden’.

Ook online mogelijk
De corona-pandemie weerhoudt de groep er niet van om fysiek bijeen te komen. Om eventuele besmettingen te voorkomen is bewust gekozen elkaar te ontmoeten in de grote kerkzaal in plaats van bij iemand thuis. Maar het is tegelijk ook mogelijk om online deel te nemen aan het gesprek in de kring. Kaj: ‘Doordat het materiaal opgebouwd is met een videolezing en met gespreksmateriaal, is de voorbereiding en de leiding van de avond vrij eenvoudig. Daarnaast is het goed te zien welke specifieke vragen leven in deze groep. Alles bespreken kan ook wat veel zijn. Zeker in onze groep die zeer divers is samengesteld’.

New Wine Nederland