header

Luisterend Bidden tijdens Corona

De Corona-pandemie maakt dat veel kerkelijke activiteiten stil liggen. Toch blijkt er nog van alles mogelijk. Dat bleek ook in evangeliegemeente Crosspoint in Oss. Magda Tunderman organiseerde daar de cursus Luisterend Bidden. Met succes.

Magda was al bekend met ministry en de cursus gebedsministry maar wilde graag een bredere groep bekend maken met Luisterend Bidden. De cursus die New Wine in 2018 introduceerde, had dus direct haar interesse. Toch kwam ze er nog niet aan toe om deze cursus in haar kerk te houden. Tot dit voorjaar. Want terwijl door heel Nederland (en trouwens ook in Oss) veel kerkelijke activiteiten tot stilstand kwamen, organiseerde zij juist een digitale versie van de cursus Luisterend Bidden.

“Het idee van Luisterend Bidden kende ik uit de ministry cursus. Ik heb daar ervaren hoe stimulerend het is voor je geloofsleven. Ik wilde de cursus onder andere geven omdat het -juist nu- goed is voor je geestelijk leven. En dat hebben de deelnemers ook ervaren.”

In totaal deden negen mensen mee aan de cursus. Magda was zelf leiding én cursist. Juist bij deze digitale variant voelde het heel natuurlijk om die rollen te combineren. Bidden en luisteren voor anderen, en zelf ook opgebouwd worden door de bemoedigende woorden die mensen voor haar ontvingen. Het hielp daarbij dat verschillende deelnemers aan de cursus al bekend waren met de ministry cursus. Maar: die bekendheid met ministry is niet perse nodig. “De inleidingen in het cursusboek zijn heel goed en behulpzaam. Ook de cursisten vonden het degelijk onderwijs dat op een veilige manier ruimte gaf om te leren.”

Vooral de Lectio Divina werd heel goed ontvangen. Deelnemers waren enthousiast en soms ontroerd: “Ja, God spreekt echt!” hoorde ze regelmatig.

Welke invloed had het digitale aspect? De cursus was volgens Magda heel goed digitaal te doen. “Voor de eerste cursus-avond, heb ik een avond genomen waarbij ik iedereen belde en met hen het hele technische stuk doornam: werkt de camera, werkt de microfoon, dat soort dingen. Dat zorgde dat de eerste avond meteen vloeiend liep en we ook niet veel tijd nodig hadden om op te starten.” Hoe beviel het om niet bij elkaar te zijn? “Dat iedereen thuis zat, maakte het voor een aantal deelnemers ook wel extra veilig. Er was meer rust en stilte voor je eigen proces.” Maar de deelnemers deelden veel met elkaar. Op een gegeven moment werden ze uitgedaagd om te luisteren voor anderen en de bemoediging dan op een kaartje naar die ander te sturen. “De avond erna deden we een rondje met getuigenissen. Die waren echt heel indrukwekkend.”

Enkele praktische tips van Magda:

  1. Lees de cursus goed door en bedenk welke aanpassingen er nodig zijn om oefeningen digitaal te doen. Niet alles is digitaal te doen, maar er kan veel, zeker als je er vooraf goed over nadenkt.
  2. Werk met break-out groepen. Dat deed de groep in Oss (nog) niet, maar is wel een leerpunt voor de volgende keer. Zeker wanneer je voor iedereen wilt bidden, helpen zulke groepjes om het logistiek allemaal goed te laten lopen (wie bidt voor wie, etc.).
  3. Let goed op de tijd. De avonden vlogen voorbij. Zeker richting het einde van de cursus, bleek het steeds lastiger om op tijd klaar te zijn. Het cursus materiaal is uitgebreid en heel grondig, maar je moet soms toch dingen (zoals oefeningen) weglaten om de avonden niet te lang te laten duren.

Wil jij de cursus ook geven in jouw kerk? We willen je graag op weg helpen met een draaiboek en tips en trucs. Meld je aan via het onderstaande formulier en je ontvangt deze dingen in je mailbox.

New Wine Nederland